Meer aandacht voor vlas

Vlas kent een rijke geschiedenis, maar raakte de afgelopen jaren in de vergetelheid. Nu lijkt daar weer verandering in te komen. Vanuit Provincie Zeeland is er interesse in de kansen voor de vlasteelt. Ze gaan een bijdrage van 17.000 euro beschikbaar stellen om te kijken of vlas uitkomst biedt in de milieu- en klimaatdoelstellingen. Vlas kan wellicht een nieuwe kans bieden als hernieuwbare grondstof. Daarnaast stimuleert het allerlei andere aspecten als natuurlijke evenwichten, biodiversiteit, etc.

Meer vergroening

Tegenwoordig wordt vlas niet alleen als basis voor linnen gebruikt, maar ook in andere producten duikt de vlasvezel op. Zo wordt het product al in auto’s en tennisrackets verwerkt. In toekomst zou het kunnen zijn dat vlasvezels de glasvezel gaan vervangen. Als deze markt aantrekt, wordt hiermee de vraag naar vlas ook gestimuleerd. De CO2 wordt voor lange tijd vastgelegd in linnen en dat wordt op allerlei manieren opnieuw gebruikt en verwerkt. Daarom wordt nu ook onderzocht of vlas kan meetellen als vergroeningsgewas.

Sterk gewas

De vlasteelt is niet voor iedere teler weggelegd. Slechts een kleine groep telers is actief in de vlasteelt, omdat het bepaalde expertise en aandacht vergt. Vooral de timing van grondbewerking is erg belangrijk en kan het verschil maken in opbrengsten. Ook het weer moet een beetje meezitten om tot een goed resultaat te komen. Vlas moet een bepaalde minimumlengte halen in verband met de linnen en dat een rottingsproces nodig is op het veld om de linnen vrij te krijgen. Dit zijn kritische teeltfactoren met betrekking tot de vochthuishouding. Hoewel vlas hoge eisen stelt aan een goede bodemstructuur, laat het ook een goede structuur achter door de diepe beworteling. Vlas kan worden geteeld met een beperkte input aan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Kansen voor telers

In Nederland wordt het merendeel van de vlas in Zeeland geteeld. Daardoor is er hier ook veel kennis aanwezig. Met de investeringen vanuit de Provincie biedt het kansen voor de Zeeuwse telers. CZAV zet zich in om de vlasteler te voorzien van vernieuwde teeltinformatie uit praktijkproeven. In samenwerking met CropSolutions wordt gekeken naar de bemesting, onkruid- en plaagbeheersing en andere groeistimulerende teeltmaatregelen.