Langere bewaring van fruit, hoe doe je dat?

De pluk…

Vorige week is de pluk mondjesmaat op gang gekomen. Afgelopen maandag is deze intussen op de meeste bedrijven opgestart. Waar de kleuring van Elstar nog even op zich liet wachten, is al begonnen met de oogst van Conference. Opnieuw een vroeg jaar. De marktvooruitzichten zijn positief mede door de veelal kleinere oogst. Vooral van Elstar en Jonagold worden flink lagere volumes verwacht. Om van de verwachte gunstige markt te kunnen profiteren, moeten er echter wel kilo’s geplukt worden en dat valt niet overal mee.

De bewaring

De bewaring van fruit is een vak apart. Fruit wordt op een lage temperatuur bewaard onder speciale condities, veelal ULO of DCA, om te afzet te spreiden. Met een goede, luchtdichte koelcel wordt een eerste stap gezet naar een goede bewaring. Voor verdere verbetering van de bewaarbaarheid kiezen we voor de toepassing van Fysium. De rijping van het fruit wordt dan op de ultieme manier stilgezet. Ook op fruit in de mechanische koeling kan de toepassing van Fysium de bewaarduur enkele maanden verlengen.

Uitstalleven verlengen

De afgelopen jaren laat zien dat een toepassing bij uitslag uit de koelcel het uitstalleven van met name Elstar duidelijk verlengd. De consument kan zo genieten van een sappige, knapperige, verse appel. De juiste vakkennis en ervaring is nodig om een Fysium-behandeling zo goed mogelijk uit te voeren.

Vakkennis en ervaring

Fysium is toegelaten voor ruimtebehandeling van appels na de oogst. Het is de meest zuivere vorm van 1-MCP, waardoor de appels hun kwaliteit zo lang mogelijk behouden. Fysium wordt door gekwalificeerde medewerkers toegepast. Fysium onderscheidt zich van andere toepassingen met 1-MCP door de nauwkeurige toepassingsapparatuur en controle op werkzaamheid achteraf. De dosering is exact afgestemd en bereidt in eigen laboratorium. Het product wordt vanaf buiten de koelcel, door middel van een generator, toegediend en middels een slangetje in de koelcel gebracht. Daardoor komen zowel de medewerker als mensen in de directe omgeving niet in aanraking met het product. Na de toepassing wordt de effectiviteitscontrole uitgevoerd door de CAF.  

Toepassing van Fysium biedt meerdere voordelen:

  • Grotere flexibiliteit bij de afzet
  • Minder vettige schil
  • Appels behouden versheid, stevigheid en sappigheid
  • Gecontroleerde toepassing

Bestellen

CropSolutions is de exclusieve leverancier van Fysium. Distributie vindt plaats via de bij CropSolutions aangesloten partners, waaronder CZAV. Je kunt terecht bij onze fruitteeltadviseurs voor een deskundig advies en bestellingen. Bestellen kan via de bestelmodule op Mijn CZAV en in de CZAV app of stuur een e-mail naar bestellen@czav.nl