Koolvliegdruk gereduceerd door aaltje

Afgelopen voorjaar werd bij zes spruitkooltelers op Goeree-Overflakkee een proef uitgevoerd met het aaltje Steinernema feltiae. CZAV voerde in samenwerking met Koppert Biological Systems dit experiment uit om te kijken of de koolvliegschade beperkt kon worden door het aaltje. Uitkomst van de proef is dat behandelde percelen minder plantwegval laten zien.

Aaltjesbehandeling

De aaltjesbehandeling met Steinernema feltiae zorgt ervoor dat de koolvliegmaden sterven. Het aaltje parasiteert op de maden van de koolvlieg en vervolgens scheidt het bacteriën af die de maden doden. Voor de behandeling werden de aaltjes opgelost tot gel. Deze gel werd net voor het poten over de planten gespoten op de tray. Na het planten werd de gel nog eens vier keer gespoten met een interval van een week.

Shot Per Plant

“Initieel wilden we de aaltjesbehandeling uitvoeren met een Shot Per Plant-systeem (SPP) om nauwkeurig de gel toe te dienen, maar de oplossing was te stroperig. Daarom is gekozen om de benadeling vooraf op de trays toe te passen. We zoeken nu naar een oplossing om de stroperigheid te voorkomen, maar dit kost tijd”, aldus Trude Zonneveld, specialist spruitkool bij CZAV.

Vochtige omstandigheden

Ook al was de koolvliegdruk niet bijzonder hoog dit voorjaar, toch werd er een aannemelijk verschil gezien in plantaantal bij onbehandelde planten. De proef wordt volgend seizoen herhaald om te zien of er weer goede ervaringen zijn met deze aaltjesbehandeling. Een voorwaarde is wel dat de bodem tijdens de behandelperiode voldoende vochtig moet zijn. Bij droge omstandigheden hebben koolvliegeieren al een lagere overlevingskans. Daarnaast kan de behandeling goed zijn werk doen bij vochtig weer.

Meer weten? Neem contact op met CZAV-spruitkoolteam.

Emiel Noordermeer                       06-11 94 28 22
Jelle Knibbe                                      06-21 30 96 85
Lennart Zegwaard                          06-51 40 51 30
Trude Zonneveld                            06-53 34 51 56