Hoe voeden we het bodemleven met Bokashi?

Het graan is op de meeste percelen gedorst. Het land is nog redelijk nat, dus is het soms beter nog even te wachten om een groenbemester te zaaien. Hoe later een groenbemester gezaaid wordt, des te lager de organische stofproductie. Zijn er andere manieren om het bodemleven te voorzien van organische stof? Jazeker! Dit kan bijvoorbeeld door middel van Bokashi, het Japanse woord voor goed gefermenteerd materiaal.

Japans materiaal

Bokashi is zoals de naam het al zegt gefermenteerd organisch materiaal. De fermentatie gebeurt door melkzuurbacteriën en verloopt anaeroob. Doordat er geen zuurstof bij het proces komt, wordt er geen organische stof omgezet tot CO2. Bokashi bevat dus meer makkelijk verteerbare organische stof en een hoger organisch stofgehalte dan compost. Het bevat relatief meer organische stof en minder nutriënten in vergelijking met compost. Organische stof is zeer belangrijk als voedsel voor het bodemleven en bijvoorbeeld humusvorming voor een goede structuur van de bodem.

Productieproces

Bokashi kan worden gemaakt uit maaisel van bermen en natuurterreinen, maar ook van tuinafval en snoeihout. Door de fermentatie ontstaat een zuur milieu, dit zorgt ervoor dat ziektekiemen en meekomende onkruidzaden doodgaan. Uiteindelijk stopt het fermentatieproces door verhoging van de zuurgraad en ontstaat er na 8 à 10 weken een stabiele toestand. Het productieproces voor Bokashi is dus vrij kort.

Hoe kom ik aan Bokashi?

Bokashi valt niet onder de meststoffenwet. Dit maakt het moeilijker om aan dit product te komen. Bokashi wordt gezien als ‘overige organische meststof’. Vanuit de Vrijstellingsregeling plantenresten wordt een uitzondering gemaakt onder de noemer ‘kleine kringloop’. Er geldt een vrijstelling van de Meststoffenwet indien de productie, verwerking en toediening van Bokashi binnen een straal van 10 kilometer ligt. De mineralen worden niet als aanvoerpost opgenomen in de mestboekhouding. Het gebrek aan duidelijke wetgeving maakt het dus mogelijk om binnen een kleine kringloop de bodem te voorzien van organische stof, zonder dat de (kunst)mestgift hierdoor hoeft te verminderen. Bovendien is het een mooi gebruik van organische reststromen.