Goede bewaring van bieten en cichorei na de oogst of tijdens de vorst

Oktober is vaak de maand waarbij de eerste nachtvorst wordt gesignaleerd. Wanneer de temperaturen dalen richting 0 graden Celsius, is het tijd om te denken aan afdekmaterialen. Onder andere suikerbieten en cichorei moeten vorstvrij gehouden worden. Daarom is het belangrijk om bij beginnende (nacht)vorst deze af te dekken en te beschermen voor koud en vochtig weer. Bij het niet afdekken van cichorei- of bietenhopen ontstaat er kans op vorstschade, maar ook tarra zal niet afnemen. Door de dakvormige hopen na de oogst af te dekken met vliesdoek, zal het regenwater van het doek af lopen en blijft de hoop droog. Daarnaast zal het tarrapercentage verminderen, doordat deze opdroogt en met verladen dus niet meegeladen wordt. De hoop kan blijven ademen door de open structuur van het vliesdoek. Hierdoor blijft het rendement behouden.

Meten is weten

Een goede bewaring begint bij het storten van de bieten of cichorei in een dakvormige hoop. Zo kan de warmte van de hoop beter afgevoerd worden. Daarna volgt het meten van de temperatuur in de cichorei- of bietenhoop. Dit kan bijvoorbeeld met een steekthermometer van 1 meter lang. Let daarbij op dat de temperatuur bij voorkeur niet oploopt boven de 8 à 10 graden Celsius, want dan ontstaat de kans op broei.

Vorstschade voorkomen

Als er sprake is van nachtvorst, -4 graden Celsius of lager, is het tijd de voet van de hoop (onderste 2 meter) af te dekken met aanvullend afdekmateriaal zoals winddicht zeil of stro. Wanneer de temperatuur overdag onder nul blijft of ’s nachts onder -8 graden Celsius komt, dient de hoop in zijn geheel afgedekt te worden. Dit kan het best met bietenbewaardoek. Dit is een zeildoek met topontluchting wat niet verwijderd hoeft te worden in tegenstelling tot landbouwplastic. Bij een sterke wind is het verstandig de hoop al eerder af te dekken.

Soorten en maten

Afdekmaterialen zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten. In de folder afdekmateriaal is een volledig overzicht te zien van alle afdekmaterialen. Het materiaal wat wij leveren kan voor meerdere jaren gebruikt worden. Dit maakt dat landbouwplastic in dit geval niet voordeliger is, omdat het niet voor langere tijd meegaat. Voorkom dus vorstschade en bestel op tijd materialen om jouw rendement te bewaren.

Actie afdekmateriaal

Bestel nu afdekmateriaal en ontvang 5% korting indien je bestelt en af laat leveren in de maand oktober Dan heb je tijdig het materiaal in huis en tegen een aantrekkelijke prijs. Bestel makkelijk en snel via Mijn CZAV of via de CZAV-app.

Theme picker