Farm21: de bodemsensor die inzicht geeft

Eén apparaat waarmee je de belangrijkste informatie uit de bodem inzichtelijk maakt. De bij CropSolutions aangesloten partner, CAV Agrotheek, ontwikkelde samen met Farm21 een innovatieve bodemvochtsensor. Met de sensor worden alle cruciale bodemgegevens verzameld en daarmee heeft de teler steeds een goede beeld van wat er op dat moment in zijn percelen gebeurt.

Nauwkeurige bodemdata

De bodemsensor meet zowel de luchttemperatuur als luchtvochtigheid op 10 cm hoogte. Daarnaast kan het apparaat tegelijk op drie dieptes het bodemvocht meten. Zo krijg je een nauwkeurige meting op 10 cm, 20 cm en 30 cm diepte. Met als resultaat dat je een betere beslissing kan nemen op basis van deze gegevens. Ook kan met de sensor de bodemtemperatuur op 10 cm diepte worden vastgesteld. Het systeem geeft bijvoorbeeld een waarschuwing als de sensor voorbij een ingestelde meetwaarde komt.

Op afstand

De gegevens uit de bodem komen binnen op een dataplatform via draadloze gegevensoverdracht. Als teler ben je altijd op de hoogte van de bodemsituatie en kun je besluiten gegevens te delen met een medewerker of adviseur, zodat deze op afstand kan meekijken. In het Farm21-dashboard zijn alle resultaten te analyseren door een tool in het dashboard. Hiermee krijg je een voorspelling waarmee je precies kunt zien wat nodig is op een bepaald perceel.

Distributie

In vergelijking met andere sensoren die op de markt zijn, is de Farm21 bodemsensor een betaalbaar product. Daardoor is het ook haalbaar om een ‘netwerk’ op te zetten in diverse eigen percelen. Met meerdere sensoren kan je op verschillende plaatsen een veldinzicht krijgen. Als gevolg dat er een betere voorspelling gedaan kan worden.

Alle partners binnen CropSolutions, waar CZAV onderdeel van is, kunnen telers voorzien van een Farm21 bodemsensor. Heb jij (aanvullende) vragen over de bodemsensor? Je adviseur geeft je graag informatie over dit nieuwe product.