Eindprijzen graanoogst 2018

CZAV presenteert een netto-eindprijs voor maal- en zomertarwe 2018 van €177,00 per 1.000 kg exclusief btw. Voor baktarwe rekent CZAV €179,00 af. Voertarwe komt uit op €172,00. De zomergerstrassen Irina en Planet zijn afgezet als brouwgerst, waarvoor een nettoprijs van €180,00 wordt uitbetaald. Prijzen zijn inclusief eiwittoeslag voor baktarwe, met een HL-gewicht van minimaal 76 kg/hl en een eiwitpercentage vanaf 12,5%.

Bijzonder oogstjaar

Het jaar 2018 zal de telers en ook CZAV nog lang heugen. Na aanvankelijk enkele zeer zware regenbuien eind april en begin mei bleef het daarna droog. De kwaliteit van de geoogste tarwe was goed: mooie hl-gewichten, zeer droge tarwe en goede eiwitgehaltes. Mycotoxinen (DON) werd nauwelijks geconstateerd. Door het droge weer vielen de opbrengsten veelal tegen. De gemiddelde opbrengst van wintertarwe kwam uit op 8,9 ton per hectare.

Schommelingen

De prijzen voor tarwe hebben het afgelopen jaar enorme bewegingen laten zien. Voorafgaande aan de oogst lagen de prijzen op een laag niveau. Gedurende de oogstperiode lieten de verschillende graannoteringen een enorme stijging zien door tegenvallende oogsten, als gevolg van de extreme droogte in met name Europa. Tot het nieuwe jaar was de algemene verwachting dat de markt door de schaarste nog verder zou gaan stijgen. Echter door de relatief hoge prijzen van de EU-tarwe bleef de export van granen achter, waardoor in het nieuwe jaar de prijzen steeds verder wegzakten. Daarbij kwamen steeds meer berichten van een grote uitzaai voor het nieuwe seizoen en nauwelijks problemen door uitwintering van graan in Rusland. De poolprijzen voor oogst 2018 zijn de hoogste die CZAV in de afgelopen vijf jaar heeft uitbetaald. Gezien de lage opbrengsten van het afgelopen jaar en de aanvankelijke prijsstijging is het verloop van de markt toch teleurstellend’, zegt Jurriaan Visser, afdelingshoofd granen bij CZAV.

Oogst 2019

Tot op heden verloopt het groeiseizoen van de granen voorspoedig. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de nieuwe oogst weer in volle gang. Ook in 2019 kunnen telers weer kiezen om hun graan via de pool te verkopen of zelf het prijsmoment te bepalen. De recente ontwikkelingen op de internationale granenmarkten stemmen voor volgend seizoen voorzichtig positief.

Theme picker