Een beter bodembeheer met de Bodemadvieskalender

De bodem is een complex systeem met allerlei eigenschappen die invloed kunnen hebben op de bodem. De Bodemadvieskalender van BO Akkerbouw biedt uitkomst voor telers. Met de kalender worden akkerbouwers ondersteund in hun aanpak voor een beter bodembeheer. Zo voorziet de Bodemadvieskalender per maand een passend bodemadvies.

Wat is het?

De Bodemadvieskalender gaat een stap verder dan analyses van beschikbaarheden in de bodem. Uit onderzoek blijkt dat na een analyse de meest voorkomende vervolgstap bemesting is. Wat een logische conclusie kan zijn, maar met de kalender kan juist een verdiepingsslag gemaakt worden. De kalender bevat links die dieper ingaan op de achtergrondinformatie. Ook kunnen akkerbouwers er algemene adviezen vinden. Het voordeel is dat telers zelf direct aan de slag kunnen. Zo zijn er adviezen te vinden over het toepassen van groenbemesters, maar ook het controleren van de drainage is verwerkt in de kalender.

Beter bodembeheer

Nog steeds wordt er ontzettend veel onderzoek gedaan om de kennis over de bodem uit te breiden. Zo doet PPS Beter Bodembeheer al jaren onderzoek naar de diverse bodemeigenschappen en welke maatregelen bruikbaar zijn om de bodem te verbeteren. Ook CZAV is partner in dit onderzoeksprogramma naar Beter Bodembeheer.

Bodemmeetlat

In het kader van het Actieplan Plantgezondheid wordt er steeds meer kennis vergaard, verspreid en toegepast en de Bodemadvieskalender is een goed hulpmiddel voor de akkerbouwpraktijk. In 2022 wordt de Maatlat Bodemkwaliteit geïntroduceerd. De Bodemmaatlat draagt bij aan een laagdrempelige en praktische manier om bodemeigenschappen te meten, te registeren en te beoordelen. Ook dit ondersteunt telers bij het maken van verbetermaatregelen.

Collectieve oplossingen

BO Akkerbouw is het centrale platform en kenniscentrum voor de Nederlandse akkerbouwketens waar CZAV lid van is. De organisatie zorgt voor één krachtig geluid van de Nederlandse akkerbouw, draagt de ambities van de sector uit en komt met oplossingen voor collectieve vraagstukken. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van BO Akkerbouw? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.