Drukbezochte veldbijeenkomst in Oostdijk

 

Op het onkruidbeheersingsplatform cichorei en suikerbieten te Oostdijk (ZLD), een samenwerking van Cosun, Sensus en CZAV, zijn verschillende strategieën om onkruid te beheersen naast elkaar gelegd. Gisteren werd het platform door een 200 telers bezocht die in kleine groepjes (10 -12) langs de verschillende objecten werden geleid.

 

Nieuwe wiedeg

De mechanische onkruidbestrijding met de wiedeg en een geavanceerde camera gestuurde schoffel zien er veelbelovend uit in het licht van minder inzet van chemische middelen. Door meer onderzoek en praktijkervaring over de verschillende afstellingen van de machines in de verschillende gewasstadia zullen de resultaten verder gaan verbeteren. Waar de telers en adviseurs het over eens zijn is dat er vroeg in de ontwikkelstadia, “witte draadjes stadium” van de onkruiden gereden moet worden. De snelheid van rijden ligt laag om schade aan het gewas te voorkomen en de werkbreedte is (nog) beperkt met 6 meter. Breder met de wiedeg is praktisch mogelijk. Toch ligt de capaciteit laag met 1 tot 1,5 km/uur in de gewasstadia vlak na opkomst, momenten die in verband met de onkruiddruk niet gemist kunnen worden.

 

Testen met robots

Dit doet de vraag naar robotisering dus ook verder oplaaien. Hier wordt inmiddels ook in de praktijk mee geëxperimenteerd door Sensus met de Farmdroid. In de Hoeksche Waard draait het project H-Wodka waar met een robot ervaring wordt opgedaan om de grond te bewerken. CZAV is bij deze ontwikkelingen ook betrokken in verband met kennisontwikkeling. Data verzameling en analyse ICM deze vorm van robotisering maken de tijd waarin we ons nu bevinden heel interessant. Door investeringen in bijvoorbeeld Farm21 en CZAVconsult sluit CZAV bij deze innovaties naadloos aan met een moderne manier van adviseren.