Drijfmest vroeg met oog op opbrengst en kwaliteit.

Het gras groeit. Beoordeel of er voldoende draagkracht is en start met bemesten. Vanaf 16 februari is het toegestaan om drijfmest uit te rijden op grasland. De ervaring leert dat de percelen waarop vroeg drijfmest is uitgereden het gras al direct een voorsprong heeft en lijdt tot een hogere/ vroegere opbrengst. Naar mate er langer wordt gewacht is er een groter risico op besmeuring, wat uiteraard ten koste gaat van de kwaliteit.

 

Benut je drijfmest zoveel mogelijk voor de eerste sneden.

Stikstof uit drijfmest heeft en werkingscoëfficiënt van 60%, deze stikstof komt gemiddeld over 4 sneden vrij, respectievelijk: 32% : 11% : 6% : 6%. Toepassing voor de eerste snede komt dus t/m de vierde snede vrij. Bij toepassing voor de tweede snede komt t/m de vijfde snede vrij. Op het moment dat er drijfmest wordt toegepast wordt voor de vierde of vijfde snede komt een deel buiten het groeiseizoen vrij en gaat waarschijnlijk verloren.

 

Onzekerheid derogatie

Voor de bedrijven die zich aangemeld hebben voor derogatie is het advies om niet meer dan 170 kg N uit te rijden voor de eerste en tweede snede. Afhankelijk van de gehaltes van de mest zal dit neerkomen op ongeveer 30 m3 voor de eerste snede en 15 m3  voor de tweede snede.