De toekomst van rodenticiden

Afgelopen periode verschenen allerlei geluiden in de media over het gebruik van rodenticiden. Ook onze adviseurs krijgen nog verschillende vragen over knaagdierbeheersing. In september 2018 werd een Ctgb-besluit gepubliceerd dat een onjuiste toelichting gaf over rodenticiden. In dit artikel geven we duidelijkheid over de situatie en welke opties telers hebben.

Schadelijke bloedverdunners

Ratten- en muizenplagen worden bestreden met gif op basis van anticoagulantia, oftewel bloedverdunners. Dit bestanddeel is voor andere dieren als vogels en huisdieren schadelijk, daarom is door de EU besloten het middel slechts onder strikte voorwaarden in te zetten bij knaagdierbeheersing.

Preventieve maatregelen

Voor het beheersen van de ratten- en muizenpopulatie, is het belangrijk dat preventieve maatregelen voorop staan. Allereerst moeten acties worden genomen door de teler zelf, om pas als laatste chemische middelen in te zetten. Deze acties omvatten het verwijderen van voedsel en etensresten, weghalen van nestelplaatsen en het gebruiken van klemmen en vallen.

Twee opties

Vanaf 2023 is het voor particulieren verboden om rodenticiden te gebruiken voor knaagdierbeheersing. Professionals mogen rodenticiden nog wel inzetten als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Hiermee wil het Ctgb het bestanddeel, anticoagulantia, zo veel mogelijk beperken. Door deze beslissing blijven er twee opties over voor telers per 2023:

  1. Zelf bijscholen en certificeren voor het knaagdier beheersen op het eigen bedrijf
  2. Inschakelen externe plaagdierbeheerser

Let op, een aantal middelen zoals haverkorrels zijn niet geschikt voor VVAK (voedsel- en voederveiligheid akkerbouw) in verband met voedselveiligheid. Lokdozen en vallen zijn wel toegestaan.

Staat KBA op het licentiepasje, maar doe je er niks mee of ga je niet meer verlengen? Laat deze licentie dan loskoppelen. Met het verlopen van de licentie ‘Knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf’ verlopen ook automatisch de andere licenties die op het pasje staan! Laat de andere licenties overzetten door Bureau Erkenningen.