De 4 J’s van kunstmest

Het gebruik van kunstmest ligt onder een vergrootglas. Vanuit de Europese Unie met de ‘van-boer-tot-bord-strategie’. Daarbij is het doel om in 2030 20% minder meststoffen te gebruiken en de emissies van meststoffen met 50% te verlagen. Het is een goed moment om stil te staan bij de rol van kunstmest, nu de verkiezingen eraan komen.

Meststoffen Nederland heeft hun nieuwe visie in het document ‘Kunstmest 4.0’ uitgewerkt. Hierin wordt de rol van kunstmest uitgebreid toegelicht. Meststoffen Nederland staat voor het gebruik van onbewerkte organische mest, aangevuld met nutriënten op maat, waarvan de oorsprong ook organisch kan zijn. CZAV gaat ervan uit dat de basis wordt gelegd met organische mest en dat dit wordt aangevuld met kunstmest.

Waarom niet alleen organische mest?

In Nederland is organische mest voldoende beschikbaar en bevat het naast organische stof ook waardevolle nutriënten. De organische stof is zeer goed voor het bodemleven en de nutriënten zijn de voedingstoffen voor de plant. Nutriënten uit organische mest zijn echter niet direct beschikbaar voor de plant, maar moeten eerst worden afgebroken door het bodemleven. Hierdoor zijn deze nutriënten niet altijd beschikbaar wanneer de plant ze nodig heeft. Daarnaast is de verhouding tussen verschillende nutriënten in organische meststoffen niet altijd optimaal voor de groei van het gewas.

De beschikbaarheid van nutriënten voor het gewas is door een aanvulling van kunstmest op het gebruik van organische mest, wel goed te regelen. Het grote voordeel van kunstmest is: de exacte samenstelling, de constante kwaliteit en de homogeniteit van de producten.

Uitdagingen kunstmest

Door het juiste gebruik van meststoffen kan uitspoeling van nutriënten naar het grond- en oppervlaktewater, en emissies van ammoniak en lachgas naar de lucht, zoveel mogelijk worden voorkomen.

4 J’s

Het juiste gebruik van meststoffen kan worden gekenmerkt door 4 J’s:

  • Het juiste product
  • De juiste hoeveelheid
  • Het juiste moment
  • De juiste plaats

Deze 4 J’s zo goed mogelijk in te zetten? Bij CZAV kunnen we hierbij helpen. We hebben de geschikte producten en teeltkennis in huis, zodat je op de juiste manier gebruik kunt maken van meststoffen. Zo helpen we je bij het verkrijgen van een goede bodem met organische mest, en optimale productie met een aanvulling van kunstmest, waarbij we een zo klein mogelijke impact op het milieu nastreven.

#eerlijkoverkunstmest

Meststoffen Nederland heeft een oproep uitgezet om via social media te laten zien wat voor rol kunstmest voor bij jou speelt. Neem eens contact op met je CZAV-adviseur om over deze 4 J’s te praten en laat zien hoe jij er mee bezig bent met de hashtag #eerlijkoverkunstmest.