CZAV wordt partner in Meatless project

Vleesverwerkend bedrijf Meatless, producent van vegetarische producten, start een project met CZAV en MFH Pulses. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Zeeland. Het doel van het project is om een lokale teelt- en verwerkingsketen van veldbonen ten behoeve van menselijke consumptie op te zetten. Hiermee wordt invulling gegeven aan de maatschappelijke wens van lokaal geteelde eiwitten. Tevens wordt een bijdrage geleverd aan korte ketens en biodiversiteit. Voor de consument zijn Nederlandse grondstoffen, zoals eiwitten uit veldbonen, een uniek pluspunt.

Eiwit in de belangstelling

Peulvruchten zijn een belangrijk voedingsproduct voor zowel menselijke als dierlijke consumptie. Een groot deel van de opbrengst wordt dan ook verwerkt in de conservenindustrie en in de diervoeders. Omdat steeds meer consumenten kiezen voor plantaardige voeding, stijgt de interesse in eiwitrijke gewassen.

Milieuvriendelijke teelt

Met de teelt van eiwitten wordt stikstof vastgelegd. Voor de teelt van bijvoorbeeld veldbonen wordt weinig kunstmest gebruikt. Met een lagere impact op de omgeving en milieu. Het past ook binnen de visie van CZAV om met zo min mogelijk input een maximale productie te verkrijgen. Daarnaast is het concept van nieuwe planteiwitten van lokaal geteelde producten een aantrekkelijke ontwikkeling in de sector.

Rol CZAV

CZAV zal in dit project, samen met een aantal telers, op kleine schaal de teelt van veldbonen verder optimaliseren. In samenwerking met Meatless wordt onderzocht welke veldbonenrassen en andere teeltmaatregelen bijdragen aan kwalitatief hoogwaardige eindproducten. Voorop staat voor CZAV dat de teelt rendabel moet zijn voor de teler.

Theme picker