CZAV maakt poolprijzen oogst 2021 na historisch jaar bekend

CZAV presenteert een netto-eindprijs voor maal- en zomertarwe 2021 van € 265,50 per 1.000 kg exclusief btw. Het zomergerstras Planet is afgezet als brouwgerst, waarvoor een nettoprijs van € 280,00 wordt betaald. Voergerst komt uit op € 245,00. In tegenstelling tot een aantal andere pools brengt CZAV geen poolkosten in rekening.

 

Het koersverloop van de graanmarkt het afgelopen jaar mag met recht historisch genoemd worden. Tegenvallende opbrengsten wereldwijd en de oorlog in Oekraïne hebben geleid tot ongekende stijging van de graanprijzen. Het afgelopen groeiseizoen was niet optimaal voor granen. De granen kwamen goed de winter door, maar juni en juli waren nat en er was weinig zonneschijn. Dit leidde tot tegenvallende opbrengsten. De gemiddelde tarweopbrengst lag niet ver boven de 8 ton per hectare. Ook in andere delen van de wereld vielen de graanopbrengsten tegen. Door deze omstandigheden stegen de tarweprijzen voor de oogst al richting €200/ton. Na de oogst stegen de prijzen langzaam maar gestaag door.

 

Door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne stegen de graanprijzen in een paar dagen met vele tientallen euro’s. Het historische niveau van € 300/ton werd behaald. Hier bleef het echter niet bij. Droogte in Frankrijk, en het zuiden van de VS. Kou en natte omstandigheden in het noorden van de VS en Canada en daarbovenop extreme hitte in India. De granenmarkt is in een perfecte storm beland. De prijsniveaus voor de oude en nieuwe oogst stegen door richting € 400/ton.

 

Waar tarwe voor veel bedrijven toch vooral een vruchtwisselingsgewas is, zijn de prijsniveau nu op een niveau gekomen dat het tarwesaldo boven dat van verschillende andere gewassen ligt. De hoge prijzen en enorme prijsbewegingen zorgen ook voor een hele nieuwe dynamiek voor telers. Een deel van de telers kiest er voor om onder deze omstandigheden granen voor de oogst te verkopen of graan in opslag te geven en zelf het verkoopmoment te bepalen. CZAV biedt hiertoe alle mogelijkheden. Juist onder deze omstandigheden kiezen ook veel telers bewust voor de afzet via het pool systeem. In deze onmogelijk te voorspellen markt geeft de pool een stuk stabiliteit. Het voorschot zorgt voor tijdige liquiditeit.

 

DEFINITIEVE POOLPRIJZEN OOGST 2021

                                                                                    Eindprijs       Voorschot      Nabetaling 

Baktarwe (min. 12,5% eiwit)                                      € 267,50          € 172,00         € 95,50

Maal- en zomertarwe                                                € 265,50           € 172,00        € 93,50

Voertarwe                                                                  € 258,00           € 165,00         € 93,00

Brouwgerst Planet                                                    € 280,00           € 160,00        € 120,00

Voergerst                                                                   € 245,00           € 160,00        € 85,00

 

Prijzen zijn per 1000 kg en excl. BTW. De prijs van baktarwe is inclusief €2 premie, bij een HL-gewicht van minimaal 76 kg/hl en een eiwitpercentage vanaf 12,5%.