Afdekmaterialen: wel of niet afdekken?

Bieten en cichorei zijn gevoelig voor vorst en vochtige weersomstandigheden. Daarom speelt het moment van afdekken een belangrijke rol in de bewaarresultaten. Om een optimaal resultaat te behalen, is het advies de bieten vorstvrij, koel en droog te bewaren onder afdekmateriaal. De hoop wordt zo aangelegd dat het een dak vormt, zodat de regen vlot van het doek afloopt.

Bewaaradvies

Aan de andere kant is het ook goed om rekening te houden met broei. Door de hoop droog en schoon af te dekken, wordt de kans op broei en schimmels kleiner. Vliesdoek is gemaakt van materiaal dat luchtdoorlatend is, daardoor is ventilatie mogelijk. Alleen vliesdoek voor het afdekken van de bietenhoop geldt voor lichte vorst tot nachtvorst.

Strengere maatregelen

Wanneer we te maken hebben met zware of langaanhoudende vorst, zal er nog extra materiaal gebruikt worden om de hoop winddicht te maken. Dit kan met een extra isolerende laag landbouwplastic of -folie. Bij een strenge wintervorst kan er zelfs een extra laag stro of noppenfolie tussen geplaatst worden. 

Afdekmaterialen

De materialen zijn beschikbaar in diverse vormen en maten. Kijk van tevoren hoeveel ton bieten of cichorei je gaat afdekken. We hanteren de volgende vuistregel: 2 m2 staat gelijkt aan 1 ton bieten. Het afdekmateriaal kan meerdere jaren gebruikt worden, daarmee maakt het een waardevolle investering.

Bestellen

Voorkom vorstschade en bestel op tijd materialen om jouw rendement te bewaren. Bestel makkelijk en snel via Mijn CZAV of via de CZAV-app.