Aandachtspunten knaagdierbeheersing

Knaagdierbeheersing is steeds meer aan strengere regels onderworpen. Zo kunnen particulieren geen rodenticiden toepassen zonder KBA-bewijs. Ook voor telers die een vakbekwaamheidslicentie hebben voor knaagdierbeheersing moeten opletten. De licentie wordt met de wijzigende veranderingen aangepast. Meestal is de KBA-licentie gekoppeld aan dezelfde licentiepas waar ook verlengingen van gewasbescherming opstaan. Als die pas verloopt, verloopt ook automatische de licentie voor knaagdierbeheersing.

Ontkoppelen KBA-licentie

Daarom is het handig om de koppeling van de KBA-licentie los te halen van de licentiepas. Dit kan eenvoudig ontkoppeld worden via Bureau Erkenningen (www.erkenningen.nl). Log in op de website. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Licenties’. Kies daarna voor ‘ontkoppelen KBA-licentie’ en volg de overige stappen.

Toekomst van rodenticiden

Rodenticiden zijn middelen om knaagdieren te beheersen, deze zijn vanwege kans op doorvergiftiging alleen in te zetten als je een KBA-licentie hebt. Het CTGB zal vanaf 2022 de toelatingen voor anti-coagulantie wijzigen. Daardoor is de KBA-licentie voor minder middelen bruikbaar. Voor steeds meer middelen zal dan een licentie KBA-GB noodzakelijk zijn.

Meer weten?

Bekijk hier de folder knaagdierbeheersing of volg de licentieverlenging KBA op 17 december 2020.