Actueel

CZAV | Eindprijzen graanoogst 2017

/ Categorieen: Nieuws, Memo's

CZAV kan een netto eindprijs voor maal- en zomertarwe oogst 2017 presenteren van €148,00 per 1000 kg ex btw. Deze prijs wordt uitbetaald aan telers die net na de oogst in 2017 al een voorschot ontvingen. Op baktarwe wordt €150,00 uitbetaald. Voertarwe komt uit op €145,00. Op brouw- en voergerst wordt respectievelijk €166,00 en €141,00 uitbetaald. Voor de regionaal geteelde Tritiko tarwe (duurzaamheidsproject) wordt €158,00 betaald. Voor al deze prijzen geldt dat CZAV, in tegenstelling tot andere verkopende partijen, geen kosten in rekening brengt over voorschotten of over de nabetaling.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief eiwittoeslag voor baktarwe, met een HL-gewicht van minimaal 76 kg/hl en een eiwitpercentage vanaf 12,5%. De kwaliteit van de geoogste tarwe was goed, maar de prijzen vielen tot nu toe tegen. De markt stond sinds de oogst vorig jaar onder druk door speculatie over goede opbrengsten in Rusland en het Oostblok en de waardevermindering van de roebel die Rusland zeer concurrerend maakte. Daarnaast bleef de export vanuit Frankrijk achter, wat de vraag naar tarwe vanuit Nederland niet stimuleerde.

De zomergerstrassen Irina en Planet hebben we als brouwgerst kunnen afzetten tegen een gemiddelde premie van €25,00 op de voergerst. Waarmee de eindprijs op €166,00 is uitgekomen.

Het is nu afwachten wat de berichten over droogte in de VS en de politieke onrusten tussen Amerika en Rusland enerzijds en China anderzijds voor effecten zullen hebben op het verdere verloop van de graanmarkt. Ondanks dat de markt beperkte kansen bood, is CZAV toch tevreden over het behaalde resultaat voor de eindprijzen. ‘We hebben er zeker uitgehaald wat erin zat’, zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling granen bij CZAV.

CZAV | Eindprijzen graanoogst 2017