Online uitzending Loofdoding Agrio

Wat is de beste manier om aardappelloof te laten afsterven? Wat zijn de adviezen en mogelijkheden? Tijdens de uitzending van 29 juni Loofdoding: Timing en Tools worden de ervaringen, adviezen en mogelijkheden voor poot-, consumptie- en zetmeelaardappelen toegelicht en zullen we aan de hand van nieuwe methoden en oude methoden in een nieuwe jas de beste strategie voor loofdoding bespreken.

De gasten:

  • Marco van Soesbergen, Innovatiemanager CropSolutions

Loofdoding in de ICM aanpak
De strategie van loofdoding wordt al vooraf aan de aardappelteelt bepaald. De rassenkeuze, bemesting en diverse overige teeltmaatregelen hebben grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Samen met nieuwe innovatieve loofdodingssystemen worden voor de verschillende aardappelteelten de geïntegreerde strategieën besproken.

  • Fokke Smit, technisch adviseur Certis Europe

Wegwijzer loofdood 2.0
De basis van loofdood 2.0 is het induceren van een rustige en natuurlijke afsterving door te starten met Quickdown. Starten met Quickdown geeft een rustige, meer natuurlijke afsterving, zorgt voor een goede blad- en stengeldoding, leidt tot minder hergroei en bevordert het behoud van de knolkwaliteit. De periode tussen het moment van loofdoding en het rooien blijft vrijwel gelijk. Het beeld in het veld is echter anders. In vergelijking met diquat verloopt de afsterving rustiger en meer geleidelijk. Daarbij vertoont ieder ras zijn eigen verkleuringspatroon. Voor poot-, consumptie- en zetmeelaardappelen worden de  ervaringen, adviezen en mogelijkheden toegelicht.

  • Peter Lievaart, Landbouwbedrijf Lievaart

Middels een bedrijfsvideo nemen we een kijkje bij consumptie aardappelen en pootgoed teler Peter Lievaart uit Wolphaartsdijk. Hoe gaat hij om met loofdoding: welke middelen gebruikt hij en wat zijn de ervaringen. Hoe verhouden die zich met het verleden, toen Reglone nog gebruikt mocht worden en welke adviezen heeft hij voor akkerbouwers.

Kijk woensdag 29 juni om 19.30 uur gratis naar de online uitzending Loofdoding: Timing en Tools.
Om mee te doen hoeft u geen app te installeren, Akkerwijzer werkt in de webbrowser op pc, laptop, tablet of telefoon. Meld u hier aan en discussieer mee!
Alle gasten zijn live in de studio om uw vragen te beantwoorden.