Wat is CZAV en wat doen we?

CZAV (Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging U.A.) in Wemeldinge is dé agrarische coöperatie in Zuid-Nederland waarbij ruim 3000 actieve agrarische ondernemers in de akkerbouw, bloembollenteelt, veehouderij en fruitteelt zijn aangesloten. Vanaf onze start in 1929 hebben wij een grote betrokkenheid bij onze leden en staat het belang van het leveren van een meerwaarde voor bedrijfsrendement van de leden voorop. Om dit te bereiken, werken we binnen CZAV nauw samen om de positie van CZAV sterk te houden en te maken. Door de platte organisatie werken we met korte communicatielijnen en kunnen hierdoor snel inspelen op vragen en ontwikkelingen.

 

Kernwaarden

Onze kernwaarden zijn: klantgerichtheid, kostprijs en kennis.

De geconsolideerde omzet in het boekjaar 2017 bedroeg ruim 387 miljoen euro. In totaal werken er 700 mensen bij CZAV en de geconsolideerde deelnemingen.

 

Kernactiviteiten

Een belangrijke activiteit van CZAV is de inname, opslag en het vermarkten van granen, zaden en peulvruchten. Verder leveren wij aan agrarische ondernemers, loonwerkers, samenwerkingspartners en andere groothandelsklanten onder andere meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, veevoeders, zaaizaad, pootgoed, aardolieproducten en bedrijfsartikelen.

 

Medewerkers

Bij CZAV werken 150 enthousiaste en deskundige medewerkers die samen “het gezicht” van CZAV vormen. Dit doen zij in een open en vriendelijke werksfeer en een zeer dynamische werkomgeving. De werkzaamheden ontwikkelen zich met de seizoenen mee. Door de relatie met het groeiseizoen en daarmee de gevolgen van de weersomstandigheden, moeten we op, soms onverwachte, momenten tot extra actie overgaan.

 

Werkgebied

Het kernwerkgebied wordt gevormd door de provincies Zeeland, Brabant en Zuid-Holland. In dit gebied hebben wij 24 vestigingspunten waarvan 18 punten in eigen beheer en 6 punten in beheer bij derden. Hiervan vormen drie vestigingen de centrale logistieke centra: Wemeldinge, Dinteloord en Middelburg. De komende jaren zal de afgifte van producten gecentraliseerd worden op de centrale logistieke centra. De inname van graan zal op regio locaties blijven plaatsvinden.

 

Strategie en samenwerking

Om de positie van CZAV te versterken hebben wij diverse samenwerkingsverbanden of deelnemingen in andere bedrijven die direct aansluiten op de bedrijfsvoering van de CZAV. Deze deelnemingen versterken de inkoop- of verkooppositie op de groothandelsmarkt of verruimen het vakkennisniveau.

 

Een belangrijk samenwerkingsverband is CropSolutions. Hierin werkt CZAV samen met AgruniekRijnvallei (Waardenburg), CAV Agrotheek (Wieringerwerf), CLTV Zundert, De Samenwerking (Haastrecht), Vitelia Agrocultuur (Lottum), Agrea (Panningen), Heyboer (Biddinghuizen) en Agriant (Emmen). Doelstelling is om de kennis en inkoopkracht te bundelen in de plantaardige sector waardoor een optimale teelt op het boerenbedrijf kan plaatsvinden en de best mogelijke producten en diensten geleverd kunnen worden in de meest optimale prijs-kwaliteitverhouding.

 

Geconsolideerde groepsmaatschappijen:

 • Agrimarkt BV, Wemeldinge
 • Luc Pauwels NV, Assenede België
 • Holding Agrea BV, Panningen
 • Pauwels Logistics NV, Assenede België
 • OK Zeeland BV, Wemeldinge
 • CZAV Energy BV, Wemeldinge
 • Agriant BV, Emmen
   

Overige deelnemingen (belang tenminste 20%):

 • Nedato BV, Oud-Beijerland
 • Cebeco Granen BV, Rotterdam
 • Vitelia Agrocultuur BV, Oirlo
 • CAV Agrotheek BV, Wieringerwerf
 • Holding Heyboer BV, Wieringerwerf
 • Vakutrans Holding BV, Helvoirt