Hogere opbrengst uien bij gebruik OCI Exacote

Afgelopen seizoenen hebben CZAV en CropSolutions proeven gedaan met gecoate meststoffen bij proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. Opvallend was dat vooral bij uien een beduidend hogere opbrengst te zien was. In 2017 werd op de kleigrond een 13% hogere opbrengst geconstateerd na bemesting met OCI Exacote in plaats van met de standaard KAS. 

Zoutgevoeligheid  

“Dit is te verklaren door de zoutgevoeligheid van uien,” zegt bemestingsspecialist Ton Hendrickx. “In een droog voorjaar, zoals we die in 2017 hadden, is de kans op zoutschade hoger waardoor planten wegvallen. Een gecoate meststof draagt, in tegenstelling tot KAS, niet bij aan een verhoging van de EC-waarde in de grond. In eerdere proeven was de opbrengstverhoging rond de 3% met gecoate meststoffen.”  

Strooibeurt besparen 

“In de wintertarwe kan een strooibeurt worden bespaard in de drukke periode, wanneer er met gecoate meststoffen wordt gewerkt,” vertelt Hendrickx. “De eerste en derde gift zijn te combineren zonder extra risico op uitspoeling of legering door de eerste stikstofgift met Exacote te geven. Meestal wordt de tweede gift door dierlijke mest gegeven.” CZAV prijst de Exacote gecoate meststoffen zo, dat deze per toepassing vergelijkbaar zijn met Entec of KAS-zwavel.  

 

bron: Boerderij

Meerwaarde aardappelen op zandgrond 

Ook voor aardappelen op zandgrond bieden gecoate meststoffen een grote meerwaarde volgens Hendrickx. “Je ziet dat in deze gebieden steeds vaker ‘snelle mest’ zoals dunne fractie uit de mestscheider of mineralenconcentraten wordt gebruikt. Daar past een kunstmest die later in het seizoen nog stikstof levert goed bij.”