CZAV en HAS Hogeschool werken samen aan bodemproblematiek

De HAS Hogeschool gaat stevig inzetten op onderwijsactiviteiten in de Zuidwestelijke Delta. Algemeen directeur van CZAV, Antoon van Vugt, is een van de leden van de stuurgroep. De komende vijf jaar wordt gericht op verschillende vormen van onderzoek en onderwijs. Denk hierbij niet alleen aan stages, beroepssopdrachten en onderwijsprojecten, maar zeker ook aan bedrijfsopleidingen die inspelen op vragen vanuit de (arbeids-)markt. Het doel is om studenten meer in contact te brengen met het bedrijfsleven in de regio. 

Wat vooraf ging

Het is inmiddels 5 jaar geleden dat collegevoorzitter van HAS Hogeschool Dick Pouwels en Antoon van Vugt elkaar voor het eerst spraken. Het ging over de Zuidwestelijke Delta, een agrofoodregio die groot en complex is en waar in het bedrijfsleven veel behoefte ligt met betrekking tot onderwijs. Een vlak waar scholing en werkveld elkaar raken. Er volgden meer gesprekken. Er sloten partners aan. Het plan om agrofoodonderwijs aan de regio te verbinden kreeg steeds verder vorm. En nu is het zover. 

Investeren in kennisontwikkeling 

CZAV is als agrarische aan- en verkooporganisatie, met ruim 3000 leden,  een belangrijke speler in de Zuidwestelijke Delta. Dat niet alleen: CZAV heeft naast de regio Zuidwest-Brabant ook belangen in België. “Een ruim scholing aanbod vinden wij belangrijk”, stelt Antoon van Vugt. “Daarom zijn wij nauw betrokken bij de plannen van de HAS. Kennisontwikkeling is iets waar wij continu in investeren.”

Aantrekkelijke regio

“Jonge mensen vertrekken uit de regio om onderwijs te gaan volgen, maar keren vaak niet terug. Terwijl de dit juist een aantrekkelijke streek is,” zegt Antoon van Vugt. “Het is daarom van belang onderwijs te organiseren ín de regio. De hele agrofoodketen is hier aanwezig met sterke subclusters die internationaal belangrijk zijn. Denk hierbij aan de suikerbietenteelt en de suikerproductie, het telen en verwerken van groenten, het veredelen van gewassen en de teelt van en handel in zacht fruit.”

Kartrekker op thema Bodem & Water

In de regio spelen er meerdere thema’s zoals Bodem & Water, Biobased, Food (Keten en Consument) en Hightech Agro en Ondernemerschap. CZAV is de kartrekker binnen het thema Bodem & Water van de te ontwikkelen onderwijsactiviteiten. Antoon: “Denk aan bodemgezondheid en bodemstructuur. Op dit gebied is binnen CZAV al veel kennis aanwezig. We doen er doorlopend onderzoek naar. Het is de bedoeling om meerjarig bodemonderzoek te gaan doen samen met de HAS.”

Meerwaarde van samenwerken

Godfried Hijl, directeur Ontwikkeling van HAS Hogeschool, kan hier meer over vertellen. “We schrijven momenteel een plan voor een meerjarig onderzoeksprogramma. Samenwerken met een partner als CZAV is echt een meerwaarde binnen dit project. Zij kennen namelijk de dagelijkse uitdagingen op dit gebied als geen ander.”

Inzet op samenwerken

CZAV en HAS Hogeschool zijn al langer partners, maar nu wordt de samenwerking naar een hoger niveau getild. “HAS Hogeschool zet steeds meer in op dergelijke samenwerkingen. Meerdere partners werken samen aan een thema. De bodemthematiek is bijvoorbeeld echt een regionaal probleem. Ook voor studenten is het interessant dat een ‘bodemlijn’ wordt getrokken van  Zeeland, via Noord-Brabant naar Limburg. De problematieken verschillen sterk per provincie en daardoor liggen er natuurlijk mooie onderzoek kansen voor studenten. Door een lange termijn samenwerking kunnen we veel meer bereiken. We proberen het CZAV hele netwerk te gebruiken en toegankelijk te maken voor studenten.”
 

bron tekst en foto: HAS