Open Dag CZAV/Rusthoeve

Virtuele gewastour op 17 juni 2020

Traditiegetrouw vindt op de derde woensdag van juni, de Open Dag van CZAV en Proefboerderij Rusthoeve, plaats. Door de huidige ontwikkelingen in verband met het coronavirus kan de Open Dag CZAV/Rusthoeve in 2020 niet in de bekende vorm doorgaan. We gaan aan de slag om alle informatie, kennis en innovatie die we anders ook op de Open Dag delen, op een andere manier te laten zien aan jullie in de vorm van een virtuele gewastour. In de aanloop naar deze "tour" zullen wij video's en vlogs delen over de ontwikkelingen op proefvelden en demovelden. Zo kunnen jullie op 17 juni 2020 alsnog genieten van een stukje Open Dag!

ICM in de praktijk

De Open Dag CZAV/Rusthoeve is hét netwerkevent voor Zuidwest-Nederland in de plantaardige sector. Ruim 2.500 bezoekers nemen deel aan workshops, interessante rondleidingen, gezelligheid en hapjes en drankjes. De Open Dag is elk jaar weer een groot succes. Dit jaar is het centrale thema "ICM in de praktijk". ICM staat voor Integrated Crop Management en is het bewuster inzetten van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in ons teeltsysteem.

CZAV denkt actief mee op landelijk niveau om deze uitwerking zo haalbaar en praktisch mogelijk te maken. Door proeven aan te leggen en alternatieven te bekijken, blijven we meezoeken naar antwoorden. Met de telers delen we onze concrete ervaring en voorzien we in deskundig advies. CZAV en Rusthoeve vullen elkaar daarbij uitstekend aan. We hebben samen een enorme schat aan kennis én een proefboerderij waar we vele mogelijkheden kunnen uitproberen. Op een dag als 17 juni laten we niet alleen de resultaten zien, maar ook onze aanpak voor ICM in de praktijk.

Kennissessies & Workshops

Tijdens de Open Dag CZAV/Rusthoeve worden diverse kennissessies en workshops georganiseerd. Deze sessies zijn bedoeld om jouw kennis over een bepaald onderwerp te verbreden. Verschillende sprekers zullen jou meenemen in hun wereld en de discussie aangaan. Aan het einde zijn al jouw vragen beantwoord.

 

Handig: de Open Dag plattegrond

De Open Dag CZAV/Rusthoeve vindt plaats op een uitgestrekt terrein op Proefboerderij Rusthoeve. Telers kunnen op verschillende manieren kennis opdoen over de nieuwste trends. Zo zijn er pp deze dag meerdere rondleidingen te volgen over de proefvelden. Op de infomarkt staan een groot aantal stands die je voorzien van informatie. Ook in het veld staan standhouders die dieper ingaan op bepaalde gewassen. Op het mechanisatieplein vindt je de nieuwste machines. Wil je je echt verdiepen? Ga dan naar een kennissessie of workshop. Voor jongeren hebben we jaarlijks een speciaal jongerenprogramma. Een hapje en drankje vind je op het foodplein.

Download de plattegrond

Rondleidingen

Ochtend:9.15 uur | 10.15 uur | 11.15 uur

Middag:13.15 uur | 14.15 uur | 15.15 uur | 16.15 uur

Avond:18.15 uur

Aardappelen

De teler wordt steeds uitgedaagd om nieuwe strategieën toe te passen in de aardappelteelt. We laten alle mogelijkheden zien tijdens de Open Dag.

Pootgoed

Loofdoding speelt een belangrijke rol in de pootaardappelteelt. Samen met telers gaan we op zoek naar nieuwe gereedschappen die iets kunnen betekenen in de loofdoding.

Graan

CZAV werkt nauw samen met de graanindustrie in de beoordeling en keuze van kwaliteitsrassen. Ook onderzoek naar fungiciden en plantversterkers blijft een belangrijke rol spelen.

Uien

Tijdens de Open Dag geven we telers onze ervaring mee op het gebied van geïntegreerde tripsbeheersing in uien. Een voorbeeld hiervan is het stimuleren van natuurlijke vijanden.

Suikerbieten

Voor suikerbieten is het van belang om gewas goed te controleren en een goede insectenbeheersing uit te voeren met het behoud van natuurlijke vijanden.

Cichorei

Cichorei is een uitdagende teelt waarbij kennis, inzicht en inzet worden beloond. Op de Open Dag geven we telers handvatten om hun teeltmaatregelen te optimaliseren in de cichorei.

Akkerbouwmatig ruwvoer telen

Een duurzame eiwitvoorziening is één van de grote uitdagingen voor gezonde voeding in de toekomst. We geven meer inzicht in teelt- en afzetpotentie van kansrijke eiwitrijke gewassen als veldbonen, soja, etc.

Themaplein Bodem

Op het bodemplein laten we vooral ontwikkelingen zien en kijken we welke mogelijkheden goed zijn voor de toekomst. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan bodemverbetering en -vruchtbaarheid.