Open Dag CZAV/Rusthoeve

21 juni 2023

De Open Dag van CZAV en Proefboerderij Rusthoeve vindt jaarlijks op de derde woensdag van juni plaats. Ook dit keer verwelkomen we je graag op onze Open Dag CZAV/Rusthoeve 2023 met als thema ‘Teelt in transitie’. Je bent van harte welkom op 21 juni 2023 tussen 9.00 en 19.00 uur in Colijnsplaat. 

Teelt in transitie

Deze editie staat in het teken van ‘Teelt in transitie’. Tijdens de Open Dag laten we de nieuwste ontwikkelingen zien van gewassen in transitie. Denk daarbij aan teelten die in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) passen als stikstofbindende en eiwitrijke gewassen. Maar ook de transitie en innovaties binnen de bestaande gewassen in het bouwplan. Op een efficiënte manier omgaan met bodem, plant, vee en het bedrijf zijn onderdeel van het Actieprogramma. Er zijn allerlei technieken en producten die bijdragen aan een betere water- en bodemkwaliteit. Dat is allemaal terug te zien tijdens Open Dag.

Rondgangen

Aardappelen

De teler wordt steeds uitgedaagd om nieuwe strategieën toe te passen in de aardappelteelt. We laten alle mogelijkheden zien tijdens de Open Dag.

Doorlopende rondleiding

Pootgoed

Loofdoding speelt een belangrijke rol in de pootaardappelteelt. Samen met telers gaan we op zoek naar nieuwe gereedschappen die iets kunnen betekenen in de loofdoding.

Graan

CZAV werkt nauw samen met de graanindustrie in de beoordeling en keuze van kwaliteitsrassen. Ook onderzoek naar fungiciden en plantversterkers blijft een belangrijke rol spelen.

Doorlopende rondleiding

Uien

Tijdens de Open Dag geven we telers onze ervaring mee op het gebied van geïntegreerde tripsbeheersing in uien. Een voorbeeld hiervan is het stimuleren van natuurlijke vijanden.

Doorlopende rondleiding

Suikerbieten

Voor suikerbieten is het van belang om gewas goed te controleren en een goede insectenbeheersing uit te voeren met het behoud van natuurlijke vijanden.

Doorlopende rondleiding

Bodemplein

Op het bodemplein laten we vooral ontwikkelingen zien en kijken we welke mogelijkheden goed zijn voor de toekomst. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan bodemverbetering en -vruchtbaarheid.

Doorlopende rondleiding

Biobased

In de Biobased Innovation Garden worden al meerdere jaren gewassen getest die toegepast kunnen worden in de biobased economy, als grondstof van producten zoals bouwmaterialen, papier, karton, rubber, kleren en kleurstoffen.

Strokenteelt

Toekomstbestendige landbouw; van breed naar smal. Strokenteelt is een compleet nieuw teeltsysteem, waar veel positieve effecten aan worden toegeschreven, zoals een verhoogde biodiversiteit en minder ziektedruk.

Ruwvoerplein

Een duurzame eiwitvoorziening is één van de grote uitdagingen voor gezonde voeding in de toekomst. We geven meer inzicht in teelt- en afzetpotentie van kansrijke eiwitrijke gewassen als veldbonen, soja, etc.

Gehele Open Dag te bezoeken