Welke groenbemester zaai jij?

In het kader van bodemverbetering hebben veel telers groenbemesters in hun bouwplan. Daarnaast brengen groenbemesters ook veel andere voordelen met zich mee. Het juiste mengsel voert extra organische stof naar de bodem. Ook leidt de inzaai van een groenbemester tot een betere bodemstructuur.

Bekendste misverstand

Met het telen van groenbemesters komen ook de vragen en zorgen over aaltjes. Dat schone percelen besmet kunnen worden met de teelt van groenbemesters is het bekendste misverstand. Het is wel mogelijk dat bepaalde groenbemesters een vermeerdering van aaltjes kunnen veroorzaken, maar als er geen aaltjes zijn kunnen deze ook niet worden vermeerderd.

Het juiste moment

Welke groenbemesters kun je inzetten? We adviseren bladrammenas in het vroege seizoen in te zetten. Waar we gele mosterd juist in het late seizoen adviseren. Ook Japanse haver zien we voor de latere zaai, om precies te zijn in het tweede deel van het seizoen. De complexe mengsels met meerdere componenten kun je vooral inzetten om het bodemleven en de biodiversiteit te stimuleren. Grasgroenbemesters worden ingezaaid onder graan.

Elkaar versterken

Het hoofdbestanddeel van de mengsels sluit aan bij het teeltdoel van de groenbemester. Door mengpartners te kiezen die elkaar versterken wordt er invulling gegeven aan de vergroening. De gekozen mengsels kunnen ook uitstekend gebruikt worden als reguliere groenbemester. Dit vergemakkelijkt de keuze om één groenbemestermengsel te kiezen.

Alles over groenbemesting? Ga naar onze pagina over groenbemesters.