Wat knaagt er aan mijn wortels?

Ritnaalden, larven van de kniptor, kunnen een ware plaag zijn voor verschillende akkerbouwgewassen. Ze vreten aan ondergrondse plantendelen. In jonge planten kan dit zo erg zijn dat het leidt tot plantwegval en in een gevorderd stadium kan dit leiden tot schade aan het te oogsten product (bijvoorbeeld bij aardappelen).

Grassen en granen een ideale voorvrucht

Schade van ritnaalden wordt voornamelijk gevonden in de opvolgende teelt na het scheuren van grasland. De kniptor legt namelijk zijn eitjes in grassen en granen. De laatste jaren wordt ook schade gemeld in percelen zonder graslandhistorie. Dit kan mogelijk worden verklaard door tussengewassen, groenbemesters en/of minder intensieve grondbewerking.

Wat kan ik doen?

Het is lastig om de ultieme maatregel tegen ritnaalden te ontdekken, want het hangt af van verschillende factoren. Zo kan het beperken of vermijden van grasvegetaties in een bouwplan, of ruimer gras en graan telen een positief effect hebben. Er zijn aanwijzingen dat een hoger percentage organische stof meer kans geeft op ritnaaldschade. Vooral jonge ritnaalden hebben levend organisch materiaal nodig, dus groenbemesters hebben mogelijk een negatief effect op ritnaalden, omdat ze voeding en schuilplaatsen bieden aan de jonge ritnaalden. Op het vlak van natuurlijke plaagbeheersing is er nog weinig bekend. Wel is het mogelijk dat een kerende grondbewerking een positief effect heeft, omdat ritnaalden zo naar boven worden gewerkt en vogelvoer worden.

Veel vragen en weinig antwoorden

Er is dus al wel wat bekend, maar goede praktische handvaten voor de beheersing van ritnaalden zijn schaars. Om hier een beter antwoord op te formuleren, is dit jaar een Publiek-Private Samenwerking (PPS) gestart, waarin vier jaar onderzoek wordt gedaan naar ritnaalden, emelten, wortelduizendpoten en ondergrondse springstaarten. De focus ligt op de ontwikkeling van voorspellingsmethodes, onderzoek naar biologie van de plagen en praktische beheersmaatregelen voor plagen. CZAV en CropSolutions werken aan dit project. De eerste fase is het in kaart brengen van percelen met ritnaaldproblemen.
Heb jij in het bijzonder last van ritnaalden? Geef het door aan je adviseur. We kunnen dit in het grote onderzoek meenemen om samen tot antwoorden te komen.

De beste methode

Tot nu toe is de beste beheersing van ritnaalden het bestrijden van de kniptor, waardoor voorkomen wordt dat ritnaalden aanwezig zijn in het perceel. Met behulp van feromonen worden de kniptorren gelokt in een val. Wanneer de piek is bereikt qua vangsten, is het moment om een bespuiting met een insecticide uit te voeren. Op dit moment is dat nog met een pyrethroïde, waardoor ook nuttige vijanden aangetast kunnen worden, maar betere alternatieven zijn er nog niet.

Meer weten over kniptormonitoring? Bekijk onze pagina of vraag je adviseur om advies.