Kringlopen sluiten op Open Dag CZAV/Rusthoeve

Kringlooplandbouw een term die afgelopen jaar overal uit de “grond” schoot. Ook een term die eigenlijk niet nieuw is, maar in een nieuw daglicht is komen te staan. Als CZAV zoeken we steeds naar oplossingen, daarom is het thema van de jaarlijkse Open Dag van CZAV en Proefboerderij Rusthoeve ‘de kringloop van de landbouw’. Hoe kunnen we kringlopen sluiten? Wat doen we in de praktijk? Op woensdag 19 juni a.s. laten we verschillende demo’s en proefvelden zien. Telers kunnen op die manier kennis opdoen over de nieuwste ontwikkelingen en innovatieve producten. Het wordt een bijzondere editie, want de Open Dag wordt voor de 20ste keer georganiseerd.  

Programma Open Dag

Dit jaar zijn er acht verschillende rondgangen langs proefvelden in aardappelen, graan, pootgoed, uien, suikerbieten en uien. Verder ligt er een Cichorei Innovatie Platform, een ruwvoerdemo en een themaplein ‘Bodem’. Benieuwd welke onderwerpen aan bod komen tijdens de rondgangen?

Het Open Dag programma vind je hier.

Infomarkt en stands in het veld

Zo’n 80 standhouders zullen bezoekers voorzien van informatie op de infomarkt of in het veld. In de afgelopen twintig jaar hebben we nog nooit zoveel stands op de Open Dag gehad. We spreken daarom over een recordaantal. CZAV is met een eigen stand aanwezig op de infomarkt. Heb je vragen? Kom dan gerust langs bij onze stand. Bovendien is er ook een mogelijkheid om de spuitlicentie te verlenen voor ‘Teelt’ en ‘Veiligheid & Techniek’.

Kennissessies

Naast de diverse rondgangen worden er ook kennissessies georganiseerd. ZLTO en Rabobank organiseren dit jaar een sessie die in het teken staat van “Kringlooplandbouw, hoe nu?”. Onder andere Martin Scholten, algemeen directeur dierwetenschappen en coördinator kringlooplandbouw binnen de WUR zal antwoord geven op jouw vragen. Ben je geïnteresseerd in nieuwe teelten? Ga dan zeker naar de kennissessie over “Eiwitgewassen en nieuwe teelten: de toekomst van kringlooplandbouw?” van CZAV.

Jongerenprogramma

Voor de jonge telers is een jongerenprogramma opgesteld vanuit ZAJK in samenwerking met ZLTO met als thema “bioLOGISCH”. We zien dat steeds meer telers biologisch gaan boeren. Tijdens het jongerenprogramma wordt inhoudelijke informatie gegeven over de bio-sector, de omvang van de biologische teelt in binnen- en buitenland en het rendement in vergelijking met de gangbare teelt. De presentatie wordt verzorgd door Marjon Krol (projectleider markt en keten ZLTO) en heeft betrekking op alle sectoren; akkerbouw, fruitteelt, veehouderij.

Kom jij de proefvelden bekijken? Je bent welkom op woensdag 19 juni 2019 van 09:00 – 19:00 uur op Proefboerderij Rusthoeve te Colijnsplaat.