Kidneybonen van Zeeuwse bodem

In het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg wordt sinds 2016 de exotische kidneyboon geteeld. De bodem blijkt prima geschikt. CZAV werd hiervoor benaderd door groenteverwerker HAK. Samen kwamen zij terecht bij Rinco de Koeijer van maatschap De Koeijer, die geschikte grond had én geïnteresseerd bleek.

In 2016 proef gestart

“In 2016 zijn we begonnen met een proef van 1,5 hectare,” Rien Fieman, hoofd granen bij CZAV. “Die is dit jaar uitgebreid naar 4 hectare. Zeeuws-Vlaanderen is een geschikt gebied omdat het de meeste zonuren van Nederland telt én er veel ervaring is in de bruine bonenteelt. Kidneybonen hebben hiermee een grote teeltovereenkomst. Met de voorwaarde van HAK dat de teler is aangesloten bij Veldleeuwerik en ervaring heeft met de teelt van bonen, zijn we op zoek gegaan en kwamen we bij De Koeijer uit.” CZAV heeft een coördinerende taak, maar ontvangt, droogt en schoont ook de testoogst. “We bereiden ze zo voor, dat HAK de boon direct kan gebruiken. Ook hierbij is het proces soortgelijk aan die van bruine bonen.”

Teler is positief

Ook Rinco de Koeijer is positief. “In mei 2016 zijn we gestart met het zaaien van de grote en kleine rode kidneybonen. Voor beide hadden we pakweg driekwart hectare. Zaaien gebeurt, net als met bruine bonen, met een pneumatische zaaimachine. Het enige verschil is het schoonmaakproces: je moet namelijk bij het slangen wisselen deze goed doorblazen en alles uit de bak vegen. Het groeiproces en onkruid verwijderen zijn vergelijkbaar, al rijpen kleinere kidneybonen sneller af.”

Duurzaamheid

“Voor 2018 zien we een uitbreiding,” zegt Adri den Dekker, directeur inkoop en landbouw bij HAK. “De eerste resultaten zijn positief. En wellicht is dit de start voor andere exotische bonenteelt in dit gebied. Het past goed in onze visie op duurzaamheid, omdat de kidneybonen nu uit Noord-Amerika en Canada worden geïmporteerd. Het enige grote verschil is de groeitijd. Die is gemiddeld 90 dagen, terwijl in Aardenburg 135 dagen tussen zaaien en oogsten zat.” De opbrengst is volgens de Koeijer wel zo’n 25% lager dan bij bruine bonen. “Dat compenseert HAK wel door de prijs,” aldus de teler.

Toekomst

De Koeijer gaat volgend jaar waarschijnlijk verder met de kidneybonen van HAK: “Dit jaar hebben we 1,8 hectare per soort gezaaid. Wat ons betreft kan dat ook 10 hectare worden. Wat voor ons belangrijk is, dat we op dezelfde contractbasis en met dezelfde prijsafspraken kunnen doorgaan.”

Populariteit stijgt

In Nederland zijn kidneybonen een steeds populairder wordende peulvrucht onder consumenten. Het wordt vooral gebruikt in soepen, salades en Mexicaanse gerechten. Het is zelfs de nummer 3 favoriet, vlak onder de bruine boon en witte bonen in tomatensaus. Op de vierde plaats staat de kikkererwt. Sinds 2014 steeg de verkoop van kidneybonen in supermarkten met 25% naar 3,6 miljoen kilo.