Emissiebeperking: wat zijn de mogelijkheden?

In de achterliggende jaren zijn er binnen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen grote stappen gezet in een beter, meer verantwoord en duurzamer gebruik van deze middelen. Echter, nog steeds worden in het oppervlakte water gewasbeschermingsmiddelen in te hoge concentraties gevonden. Deze hoge concentraties worden vaak veroorzaakt door  zogenaamde ‘puntemissies’. Dit zijn emissies die veroorzaakt worden door verlies van gewasbeschermingsmiddelen in een zeer hoge concentratie, bijvoorbeeld door het reinigen van de spuit te dicht bij het oppervlaktewater of door het verlies van restanten in de tank.  Om gewasbeschermingsmiddelen te behouden voor de sector  in de toekomst is het van belang te werken aan vermindering van deze piekbelastingen.

Momenteel wordt er een project  van  Stichting MMM (ZAJK, ZLTO, Provincie Zeeland, ZMf en Waterschap Scheldestromen) ontwikkeld om voorzieningen aan te leggen bij een grote groep telers en deze subsidiabel te maken. Hiervoor wordt een eerste inventarisatie uitgevoerd om te zien hoeveel deelnemers mogelijk interesse hebben. In juni/juli komt een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. Ook in de Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn dergelijke projecten in voorbereiding.

Welke voorzieningen zijn mogelijk?
-          De Phytobak: deze is geschikt voor ondernemers die resten vanuit de spuit willen verwerken. Investering gemiddeld tussen de 10.000 en 15.000;
-          De Wasplaats in combinatie met een reinigingssysteem of een Phytobak; deze combinatie is geschikt voor ondernemers die hun landbouwspuit willen reinigen en afwassen op de juist manier. en willen stallen op een juiste manier. Investering gemiddeld tussen de  6000 en 8000 euro afhankelijk van afmetingen;
-          Een gesloten systeem met een vloeistofdichte vloer en een phytobak. Investering gemiddeld tussen de 12.500 en 15.000.

Heb je interesse, geef dat dan door via info@zajk.nl. Ook graag aangeven naar welke voorziening de voorkeur uitgaat. Wil je meer weten, aarzel niet om contact op te nemen!
U gaat hiermee nog geen verplichting aan, het is louter een inventarisatie.