Banker plants ingezet in tripsproef uien

Op een praktijkperceel uien waar een hoge druk van trips te verwachten valt, is een uitgebreide tripsbeheersingsproef aangelegd. Het beheersen van trips in uien en spruitkool vraagt veel aandacht, waarbij telers zich afvragen of de vertrouwde bestrijdingsmethoden nog wel toereikend zijn. Een van die telers heeft zijn uienperceel beschikbaar gesteld om een proef in drie grote vakken aan te leggen. Het doel is meer inzicht te verkrijgen over het natuurlijk evenwicht tussen nuttige en schadelijke insecten. Het bedrijf IPM Impact is betrokken om de verschillende soorten insecten in kaart te brengen en de ontwikkeling van de populaties te monitoren.

Aanpak met banker plants

In de proef wordt gekeken naar het samengaan van de insecten ontwikkeling en de inzet van insecticiden bij zaaien en tijdens de teelt. Het meest innovatieve is de strook waar gestreefd wordt de schadedrempel waarop moet worden ingegrepen steeds verder uit te stellen. Dit gebeurt door stroken met waardplanten “banker plants” in te zaaien tussen de uien. Er wordt, op basis van al verworven kennis, een mengsel samengesteld dat past bij de nuttige insecten. Door de stroken op verschillende momenten in te zaaien en door de verschillende tijdstippen van bloei van de soorten, ontstaat een zogenaamde bloeiboog in het veld. Deze bloeiboog zorgt voor een hele actief migrerende insectenpopulatie die zo in aanraking komt met de schadelijke insecten die zich in het gewas bevinden. De grootste uitdaging is namelijk om de nuttige insecten uit de waardplanten in het gewas te krijgen. Met medewerking van een tweetal stagiaires van de HAS Hogeschool uit Den Bosch worden de banker plants ingezaaid. Corteva is betrokken en zet hun kennis in die ze hebben over de levenscycli van trips.

Bezoek aan tripsproef

Woensdag 28 mei j.l. werd het proefveld bezocht door de heer J.K. Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV. Hij toonde zich zeer geïnteresseerd en betrokken en was onder de indruk van de getoonde innovatie in de praktijk. CZAV-adviseur, Lein de Visser, was aanwezig om uitleg te geven over deze geïntegreerde insectenaanpak. Het spreekwoord “men moet geen oude schoenen wegwerpen, voordat men nieuwe heeft” werd door meerdere partijen meegegeven aan de heer Goet, die dat heel helder verwoord vond.