5 praktische maatregelen om erfemissie aan te pakken

  1. Voorkom emissie tijdens het vullen

Vul de veldspuit alvast op het erf, liefst op een wasplaats en zorg dat daarbij genoeg ruimte is tot de sloot. Nieuw op de markt zijn gesloten vulsystemen (Closed Transfer Systems), deze systemen zorgen ervoor dat de teler niet in aanraking komt met gewasbeschermingsmiddelen. Uiteindelijk zullen alle verpakkingen in 2024 worden aangeboden als CTS.

  1. Inventariseer welke machines aanraking komen met middelen

Was alle machines die in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen op een speciale wasplaats waar het waswater wordt opgevangen en gefilterd. Officieel mogen maximaal twee machines per jaar worden schoongemaakt op het erf, die zijn blootgesteld aan middelen. Het heeft de voorkeur om een veldspuit onder een overkapping te stallen, zodat er geen extra uitspoeling op het erf komt. Is er geen overdekking? Plaats de veldspuit dan op onverhard terrein (5 meter van de sloot af) of op verhard terrein waar het water niet direct naar de riolering of sloot afloopt.

  1. Gebruik een wasplaats met zuiveringssysteem

Maak gebruik van een zuiveringssysteem waarbij het afvalwater wordt opgevangen en gezuiverd bijvoorbeeld met een Phytobac. Hierdoor wordt het was- en spoelwater niet geloosd op het riool of in de sloot. Dit is de beste optie om erfemissie tegen te gaan. Optie twee is dat het was- of spoelwater via een bezinkput, olieafscheider en monsternameput gaat en wordt geloosd op het vuilwaterriool.

  1. Voorkom afspoeling vanuit sorteergrond

Veeg het erf bij het sorteren van producten goed aan. Leg de hoop sorteergrond of restanten van producten tijdelijk op een plaats waar regenwater in de bodem kan infiltreren en breng het bij voorkeur terug naar het land. 

  1. Doe de Erfemissiescan

Door het invullen van de Erfemissiescan kan eenvoudig in kaart worden gebracht wat de emissierisico’s zijn afkomstig van het erf. Hiermee kun je snel checken of jij de emissie onder controle hebt. Erfmissiescan nog niet ingevuld? Vul hem hier in. Het resultaat blijft altijd opvraagbaar en de gegevens blijven eigendom van de teler.

Meer vragen over erfemissie? In een eerder artikel gaven we daar antwoord op.